40 DNÍ NA VRÁCENÍ
Jen u nás!
DOPRAVA ZDARMA!
Objednávky nad 699Kč

Kapybara - jak vypadá největší hlodavec na světě a jaké má zvyky?

Kapybara je savec patřící do řádu hlodavců, stejně jako myši, krysy, domácí morčata, činčily a veverky. Ve srovnání s uvedenými druhy jsou však kapybary opravdu velká zvířata. Mohou vážit až 65 kg

První zmínky o kapybarách pochází z druhé poloviny 18. století. Popsal je slavný švédský přírodovědec Carl Linné. Je zajímavé, že je zahrnul do rodiny prasatovití, proto byla kapybara po mnoho let považována za jeden z druhů prasat. Z tohoto důvodu se hlodavci dodnes říká vodní prase. Jméno „kapybara“ v jazyce guaraní znamená stvoření, které se živí trávami.

Kapybary jsou stádová zvířata, raději tráví čas se svou rodinou.

Odkud kapybary pochází?

Kapybarypochází z Jižní Ameriky. V přírodě žijí hlavně v mokřadech - v rovníkových a monzunových lesích Kolumbie, Brazílie a Venezuely. Protože se snadno přizpůsobují různým podmínkám, lze je najít také v Argentině a Uruguayí. Vybírají si oblasti poblíž vodních nádrží. Také se rádi drží lidských sídlišť, kde mají dostatek jídla a jsou méně ohrožení dravci.

Kapybara se nepěstuje v masovém měřítku, ačkoli farmy těchto zvířat najdete v Jižní Americe. Tam jsou pěstovány kvůli kůži. Ještě vzácnějším jevem je chov kapybar jako domácího mazlíčka. Tato exotická stvoření se často vyskytují v zoologických zahradách.


Jak kapybara vypadá?

Kapybaru můžeme spatřit ve dvou variantách – kapybara velká nebo malá. Malá je omezena na Panamu a severní Kolumbii. Když tedy mluvíme o kapybaře, máme na mysli nejčastěji velkou kapybaru, která se běžně vyskytuje v Jižní Americe. Je to největší hlodavec, který dnes žije.

Dosahuje tělesné hmotnosti až 65 kg (rekordér vážil 91 kg!). Je v průměru 120 cm dlouhý a v kohoutku vysoký až 65 cm. Kapybary mají poměrně podsaditou stavbu těla, velkou hlavu (s očima, nosními dírkami a malýma ušima umístěnými v její horní části, což usnadňuje plavání), krátké, silné nohy (přední čtyřprsté a zadní tříprsté) s drápy a zakrnělým ocasem. Prsty kapybary jsou propojeny plovací blánou - další věc, díky níž jsou kapybary skvělými plavci.


Stejně jako všichni hlodavci má kapybara silné řezáky, které rostou celý život. Je to zvíře obdařené skvělým zrakem, sluchem a čichem. Kůže kapybary je tenká, hnědá, pokrytá řídkými, hrubými vlasy s červenohnědou barvou na zádech a žlutohnědou na břiše. Na rozdíl od jiných hlodavců se potní žlázy nachází v kůži kapybary. Samci mají na obličeji pachové žlázy, ze kterých během období páření (v úmyslu přilákat samice) vychází nažloutlý výtok s pižmovým zápachem.


Čím se kapybara živí?

Kapybary jsou býložravci a velmi „vybíravá“ zvířata, většinu jejich potravy tvoří jen několik druhů rostlin. Kapybary se živí hlavně pobřežními travinami. Kromě toho jsou to koprofágy, získávají část svých živin z vlastních exkrementů. Vzhledem k tomu, že velcí hlodavci někdy při hledání potravy ničí lidské plodiny, jsou kapybary v Jižní Americe považovány za škůdce.

Kapybara se cítí nejlépe ve vodě. Během léta tráví většinu dne ve vodě.

Jaký je životní styl kapybary?

Kapybary žijí v blízkosti vodních ploch. Díky tomu se mohou v horkém počasí ochladit, protože jejich tenká srst jim neposkytuje dostatečnou ochranu před sluncem. V nejteplejší době dne kapybary obvykle nevychází z vody, což je také skvělý úkryt před dravci. Tito hlodavci jsou dokonalí plavci a při útoku se mohou skrývat pod vodou i 5 minut. Na souši si kapybary neporadí tak dobře jako ve vodě, běhají celkem nešikovně, nedělají si nory a před hrozbami se mohou skrýt jen ve vysokých travinách.


Kapybary jsou stádová zvířata. Obvykle žijí v rodinných skupinách, které se skládají z jednoho samce, několika samic a mladých - celkem asi 10–30 jedinců. V hrozivé situaci, například během sucha, mohou tvořit i několikanásobně větší stáda. Kapybary komunikují pomocí originálních zvuků, které jsou předmětem výzkumu vědců.

Jak se kapybara množí a jak dlouho žije?

Kapybary dosahují reprodukční kapacity přibližně ve věku 1,5 roku. Mohou se množit celý rok. Páření nastává ve vodě. Těhotenství u kapybar trvá 5 měsíců a ve vrhu se narodí až 7 mláďat (obvykle 3–5). Zůstávají po d obu 2-4 měsíců v péči své matky, ale mohou být krmeni všemi samičkami ve stádu. Samice si nestaví hnízda ani nijak zvlášť nechrání svá mláďata, proto většina z nich skončí u predátorů.


Dospělá kapybara žije v průměru 4 roky, i když v optimálních podmínkách může žít až 10 let. Hlodavci často trpí nedostatkem vitaminu C, jsou náchylní k mnoha infekcím a především jsou snadnou kořistí mnoha dravých zvířat (včetně jaguárů, anakond a orlů). Divoké kapybary také často zabíjejí lidé.

Kapybary jsou velmi společenské, mají relativně dlouhé štětiny, které je nechrání před silným chladem.

Je možné si kapybaru ochočit?

Kapybary jsou velmi inteligentní, společenská zvířata. Snadno se zkrotí a lze je dokonce naučit dodržovat jednoduché příkazy . U nás v České republice zatím neexistuje chov kapybar a jejich udržení doma je i prakticky nemožné. Kapybary potřebují hodně prostoru a mají mnoho požadavků, které musí být splněny, aby byly zdravé a šťastné.



Hlavně by tato zvířata neměla být chována samostatně . Potřebují své stádo, protože osamělost je pro ně velkým stresem. V létě musí mít oplocený prostor (minimálně 20 m2 na pár) se stálým přístupem do stínu a vodní nádrž hlubokou nejméně 3 metry. V zimě nemohou být venku, protože by jim byla zima.



Kapybary musí být krmeny i speciálním krmivem, které v obchodech obvykle není k sehnání. Přirozená pastva je příliš riskantní, protože mají velmi citlivý trávicí systém a mohou se snadno otrávit.




Osoba, která je schopna zajistit vhodné podmínky pro kapybary a rozhodne se je chovat, by si měla vybrat zvířata ze spolehlivého legálního zdroje. Určitě byste neměli krotit hlodavce, kteří dříve žili ve volné přírodě.


Anna Dobroňová

Komentáře

Nikdy znaleziono żadnych názoru

Nový příspěvek