Košík
0 ks

0
Košík je prázdný
Kategorie
Drůbež je jedním z nejběžnějších mas používaných ve výživě psů a koček. Je přítomná v mnoha granulích a konzervách, pamlscích a dalších nutričních produktech v různých formách, např. čerstvé maso, moučka nebo sušené maso.
S rostoucí oblibou drůbeže přibylo mýtů o ní. Pojďme se na ně podívat, zažeňme ty nejškodlivější a směle předejme to nejdůležitější.
Ptáci, jako každý jiný živočišný druh, jsou v případě onemocnění léčeni pod dohledem veterinárního lékaře. Je to přirozený způsob, jak zvýšit pohodlí a pohodu zvířat. Po ošetření se na hospodářská zvířata, jejichž suroviny jsou určeny k lidské spotřebě, vztahuje povinná ochranná lhůta. To je období, během kterého látka z těla mizí. Každý lék má jinou ochrannou lhůtu, která je přísně dodržována pod dohledem. Každá legálně dostupná drůbež na polském trhu je bez antibiotik.
Užívání antibiotik je navíc drahé, takže jejich zbytečné podávání (při absenci onemocnění) je velmi nerentabilní, může způsobit i rezistenci k antibiotikům a změny parametrů masa.
Jedním z největších mýtů je však přítomnost hormonů v polském drůbežím mase. Od roku 1996 je v celé Evropské unii zakázáno používání růstových hormonů u všech druhů zvířat a od roku 2006 platí zákaz antibiotických růstových stimulátorů. Takové látky nejsou legálně dostupné na trhu. Z praktického hlediska takový postup neexistuje, protože růstové hormony by musely být podány ve formě injekce každému jednotlivému ptákovi, aby došlo k asimilaci. V průměru je na farmě několik set tisíc jedinců, takže injekce by trvala příliš dlouho. Důležitější je, že ptáci jsou velmi citliví, každý jejich odchyt způsobuje ztráty a další injekce způsobují smrt ze stresu.
Zdrojem salmonely může být maso, vejce, nemyté ovoce a zelenina. Je to celkem běžná bakterie, která ale psům a kočkám, které jedí syrové maso, nehrozí. Na takové potraviny jsou přirozeně adaptované – jejich pankreatická šťáva obsahuje látku, která působí baktericidně proti Salmonelle, Escherichia Coli nebo Schigella. Zvířatům krmeným granulemi se ale nedoporučuje podávat denně syrové maso, protože dochází k úplně jinému trávení a enzymy mírně spí.
Opaření masa jej pouze připraví o jeho nutriční vlastnosti, bude sterilní a pro psy nebo kočky bezcenné.
Pokud máte stále obavy z podávání syrového masa, je nejlepší zvolit vysoce kvalitní přírodní pamlsky.
Vařené kosti, zejména drůbež, by se neměly podávat. Jsou skutečnou hrozbou pro zdraví a dokonce i životy našich svěřenců. Vařené drůbeží kosti mění svou strukturu, stávají se extrémně křehkými a v trávicím systému tvoří tvrdé usazeniny, které způsobují silnou zácpu a problémy s vylučováním. Takové kosti se při kousání různým způsobem lámou, ale vždy končí ostře a tvoří jehlu, která může způsobit život ohrožující perforaci střeva.
Proto je dobrým řešením podávat hotové kosti ve formě pamlsku a kousátek.
Tento mýtus pravděpodobně vznikl z jednoduchého vztahu – drůbeží maso je nejčastější, takže s ním má kontakt většina psů. I malé procento alergiků při takto velké expozici znamená, že na ně jsou psi často alergičtí. V současnosti je drůbeží maso považováno za maso s největším alergenním faktorem. Drůbež má aminokyseliny, které jsou lehce stravitelné a tělem snadno vstřebatelné, nepředstavuje větší riziko alergií než jiné druhy masa.
Drůbeží bílkoviny mají 100% nutriční hodnotu, což znamená, že je tělo dokáže plně využít pro své potřeby. Drůbež navíc obsahuje až 18–23 % bílkovin, což je vysoká hladina, vyšší než ve vepřovém nebo hovězím mase. Drůbeží maso má relativně nízký obsah tuku a cholesterolu. Je lehce stravitelná a má vysoký podíl vitamínů skupiny B, železa, hořčíku a fosforu. Doporučuje se ve výživě psů s citlivým trávicím systémem a častými příznaky špatného trávení. Nezapomínejte však na výběr masa té nejvyšší kvality. Vyvarujme se podávání zvířatům krmiva s drůbeží bez podrobnějších prvků nebo použitých druhů. Drůbeží droby jsou také plné cenných složek, ale jejich příliš mnoho ve stravě může způsobit průjem a přebytek některých vitamínů (např. játra mají hodně vitamínu A, což může rychle vyústit v jeho nežádoucí přebytek).
Analytické složení a chutnost masa se liší v závislosti na druhu, plemeni, věku, způsobu chovu a krmení, welfare a dokonce i částech těla. To vše ovlivňuje hladinu minerálních látek, stavebních prvků a živin. Krmení zvířete stále stejným druhem masa má za následek pouze jeden nutriční profil. Z dlouhodobého hlediska to může vést k nedostatku některých a k přebytku jiných. Vystavení psa pouze jednomu potenciálnímu alergenu může navíc vést k aktivaci příznaků intolerance.
Kachní maso je z drůbeže nejtučnější, ale zároveň obsahuje hodně bílkovin. Husí maso, považované za vzácnost, je nejkaloričtější, ale má nejlepší profil nenasycených mastných kyselin. Jatečně upravené tělo perličky je extrémně jemné a výživné, velmi libové a nízkokalorické. Krůtí maso je vedle kuřecího lehce stravitelné a plné vitamínů A, B12, také zinku, hořčíku a draslíku.
Ano, je to tak, přesněji kuřecí maso. Není to však dáno jeho horší kvalitou, ale pouze velkým množstvím suroviny. Je třeba připomenout, že Polsko je v čele zemí produkujících brojlery. Farm je spousta a bojují za nižší ceny. Proto jsou zde velká omezení a vysoké standardy, které musí chovatel při prodeji jatečných těl splnit. To vše vede k velmi dobrému poměru ceny a kvality drůbeže (hlavně kuřete).
Se psem, který má rád drůbež a dobře na ni reaguje, se vyplatí zavést je do denní nabídky. Nejlepší je podávat více druhů, abyste zpestřili jídelníček a dodali všechny potřebné živiny, čímž nedostatkům určitě předejdete.
Drůbežímu masu se nemusíte vyhýbat, má mnoho výhod a díky rozmanitosti produktů pro zvířata si s ním každý najde svého miláčka.