Košík
0 ks

0
Košík je prázdný
Kategorie
Proč se králík nepotí?
Králík nemá potní žlázy. Když je teplo, stejně jako psi si reguluje teplotu zadýcháním. Kromě králíka se nepotí. koza, krysa a myš.
Lidé, koně a ovce mají potní žlázy po celém těle, a proto se potí nejvíce. Psi a kočky mají potní žlázy pouze na spodní straně prstů. Prasata a krávy se potí pouze na hlavě.
Pot, jak u lidí, tak u zvířat, má velmi důležitou funkci – umožňuje tělu termoregulaci. Pocením se lidé i zvířata ochlazují. Pot navíc zbavuje tělo toxických látek – odtud jeho nepříjemný zápach. Objevuje se i v jiných situacích než v horku, například v návalu silných emocí - strachu, stresu, vzrušení nebo bolesti, a to jak u lidí, tak u zvířat. Vrátíme-li se ale ke králíkovi, fakt, že jde o savce, který se nepotí, vyžaduje zvláštní péči o jeho tepelnou pohodu.
Králíci jsou zvířata, která mají velmi omezenou termoregulaci, tedy schopnost udržovat tělesnou teplotu v optimálním rozmezí pro tělo, proto je velmi důležité, aby majitel zajistil vhodnou teplotu prostředí.
Optimální teplota pro králíka je mezi 16 a 20°C. Místnost, ve které je králík chován, by neměla být vytápěna na více než 25 stupňů, klec by samozřejmě neměla být umístěna na přímém slunci - může dojít k přehřátí a mrtvici.
Králičí srst je mimořádně příjemná na dotek a navíc nevyžaduje velkou péči. Srst králíka by měla být lesklá a hladká. Dlouhosrsté králíky bychom měli pravidelně vyčesávat králičím kartáčem nebo hřebenem. Krátkosrsté králíky není třeba tak často česat, ale také by se měly čas od času vyčesat, aby se při línání zbavily podsady. To pomůže zabránit tomu, aby váš králík při mytí příliš olizoval králičí srst, což může být nebezpečné pro králičí trávicí systém
Aby byla srst králíka v dobré kondici, kromě česání je základem zdravá, vyvážená strava králíka, případně doplnění vitamínů pro drobné savce.
Důležitá je také pravidelná kontrola stavu kůže králíka – měla by být hladká, lehce narůžovělá – bez lupů, strupů či alopecie. Případnou změnu ihned konzultujte s veterinárním lékařem.